Šios savaitės MENIU:

 

LOPŠELIS (paspausdami padidinsite vaizdą)

lopselis

DARŽELIS (paspausdami padidinsite vaizdą)

darzelis

 

Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas


PDF formatu:

Maitinimo organizavimo tvarkos aprašas

 

 



 

Mieli tėveliai,

Informuojame, kad vaikams nauji valgiaraščiai rengiami pagal Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro dietistų sudarytą, ikimokyklinio ugdymo įstaigoms skirtą, 15 dienų perspektyvinių valgiaraščių rinkinį (trijų maitinimų variantą Nr. 3).

Vaikų maitinimas pagal naujus valgiaraščius organizuojamas nuo

2020 m. rugsėjo 7 d.

 

54ad36e775c39_2014-600x600--VAIKU MENIU

3 variantas (15-dienų meniu)

 

 

Pritaikytas maitinimas


     

Primename, jog jeigu Jūsų vaikui reikalingas pritaikytas maitinimas, įstaigoje dirbančiam visuomenės sveikatos specialistui  turi būti pristatyta tinkamos formos pažyma: Nr. E027-1 (pasikeitus vaiko sveikatos būklei Nr. 046/a). Pažymoje turi būti aiškiai nurodytos alergiją ar maisto netoleravimą sukeliančios medžiagos (produktai).

 

Vaikų pritaikyto maitinimo organizavimo tvarkos aprašas





 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

NEMOKAMA TELEFONO LINIJA : 8 800 40403

 

VALSTYBINĖ VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS TARNYBA PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS –

KLAIPĖDOS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS

 TELEFONO NR. 8 – 46 410334

 

tiekejai

 

 

 

 

 



VAISIAI IR DARŽOVĖS – SVEIKOS MITYBOS PAGRINDAS

Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose, kai maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo. Taigi tokie yra taisyklingo maitinimosi principai – saikingumas, įvairumas ir mitybos subalansavimas.

   Sveikos mitybos piramidėje maisto produktai suskirstyti į penkias grupes: pirmoji – grūdiniai produktai, duona ir bulvės, antroji – daržovės; trečioji – vaisiai, ketvirtoji – pienas ir jo produktai; penktoji – mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, riešutai.

   Apatiniame piramidės aukšte yra produktai, kurie turtingi angliavandeniais ir kuriuos reikia valgyti kelis kartus per dieną. Tai grūdiniai produktai, bulvės ir daržovės bei vaisiai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja žmogui suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių per dieną, tai yra, 2-4 porcijas vaisių ir 3-5 porcijas daržovių, kadangi jose gausu mineralinių medžiagų, mikroelementų, vitamino C.

   Mitybos specialistai akcentuoja, kad medžiagų apykaita bus spartesnėjei valgysime dažniau ir mažesnėmis porcijomis. Valgydami vadovaukitės tokia taisykle: vieno valgymo metu maisto suvalgykite tiek, kad numalšintumėte alkio jausmą, bet nepasijustumėte apsunkę. Pa

dalinkite lėkštę į dvi dalis ir patikrinkite, ar didžioji dalis jos yra užpildyta daržovėmis, o likusią dalį lėkštės dar padalinkite į dvi dalis ir ketvirtį skirkite pvz., grūdų košei, o likusį ketvirtį – gabalėliui žuvies ar mėsos. Jei maitinatės pagal tokį maisto dalijimo modelį – jūsų mityba bus subalansuota ir organizmas gaus įvairių reikalingų medžiagų.

Vaikai seka tėvų pavyzdžiu.

  Tėvų vaidmuo vaikų mitybos įpročių formavimuisi yra lemiamas. Daliai tėvų atrodo, kad pakanka neleisti vaikui valgyti to ar ano. Tokia taktika negali veikti, nes draudimai dažniausiai juos skatina elgtis priešingai.

Svarbu suteikti galimybę atrasti ir rinktis – leisti išbandyti įvairius skonius, pasirinkti jam priimtiniausius.

Vaikai dar negali turėti labai išlavinto skonio. Paprastai jie mėgsta ryškius, išreikštus skonius, tačiau tėvai mažuosius neretai bando priversti valgyti įmantrias salotas, subtilius skonių derinius ir stebisi, kad vaikai jų nemėgsta. Reikėtų elgtis priešingai – papjaustyti į lėkštę keletą skirtingų daržovių ar vaisių ir leisti vaikui rinktis pačiam. Mažieji paprastai mėgsta paprastas, pažįstamas daržoves, kurias gali tiesiog paimti į ranką ir valgyti – pomidorą, agurką, morką. Be abejo, jei vaikas noriai valgo ir įvairias salotas, kitokiu būdu paruoštas daržoves, tuomet puiku! Svarbu vaiko per daug nespausti.

   Viena pagrindinių priežasčių, kodėl vaikams mažiau sveikas maistas ir užkandžiai dažnai būna artimesni, yra ta, kad tokie gaminiai pasižymi intensyvesniu skoniu. Dėl to vaikams reikėtų padėti atrasti ne tokius ryškius ir stiprius skonius, vengti tiek daržoves, tiek kitą maistą pagardinti prieskoniais, druska, padažais.       Vaikystėje išmokę mėgautis įvairiais priedais, stiprikliais ir saldikliais „nepagerintais" skoniais mažieji ir ateityje į juos žiūrės palankiau, jiems bus skanus sveikesnis maistas. Suvokimas apie tai, kas skanu yra ne įgimtas, o suformuojamas!


Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Inga Lukauskienė


 straipsnis_subalansuota_mityba  Capture  Capture  SVEIKOS MITYBOS LEKSTE    

 



 

Iškilus neaiškumams dėl valgiaraščio kreiptis į ugdymo įstaigą aptarnaujantį sveikatos priežiūros specialistą arba į Biuro dietistą :

 
Kornelija Gustytė
Mob.8 640 93 350

 

Paveikslėlis1

Taikos pr. 76, LT – 93200 Klaipėda
Tel.
 (8 46) 31 19 71

El. paštas: info@sveikatosbiuras.lt

DARBO LAIKAS

I-IV 8:00–17:00 val.

V 8:00–15:45 val.

Pietūs 12:00–12:45 val.

Apklausos

Kaip vertinate mūsų paslaugas?

Apklausos rezultatai

Kraunasi ... Kraunasi ...
Steigėjas
Steigėjas
Svarbu
Svarbu